Eмисия новини
от 14.00 часа

Впечатляващи мерки за сигурност в Рим за честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка честванията на 60 години от подписването на Римските договори на 25-и март, в Рим се подготвят уникални мерки за сигурност. Паралелно със събитието, ще се състоят общо 6 манифестации, някои от които против политиката на Европейския съюз.

Най-висока степен на мерки за сигурност ще има в центъра на Рим разделен на "зелена" и "синя" зона. Зелената ще е буферна с 18 места за контрол и преминаване. Синята е наречена "европейска" по цвета на знамето на Европейския съюз. В нея ще пребивават политическите лидери за тържествата.

За гарантиране на сигурността са подсигурени специално дресирани кучета, сапьори и снайперисти. Ще е забранено да се носят шапки, каски и други пособия за покриване на главата и лицето, както и всякакъв взривоопасен материал.

Буферната зона ще влезе в действие от 24-и март сутринта – ден преди честванията, които са на 25-и март. На  тази дата в Рим ще се проведат две протестни от общо четири шествия и два митинга - единият на дясната партия "Братя на Италия", а другият на италианската комунистическа партия. Очакванията са за към  20 000 души общо за всички манифестации, за всяка от които е определен задължителен маршрут. Повод за безпокойство е тази на антиевропейското движение "Евростоп", защото към нея може се присъединят гръцки, германски и френски съмишленици, както и агресивно настроени групи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от