Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Стоянова: Прахоброячите информират за опасна запрашеност на въздуха

Целта е да се развие алтернативна мрежа за индикативно замерване на замърсяването

Въздухът в Русе често е с регистрирано прекомерно запрашаване
Снимка: БГНЕС

Нискобюджетни устройства, позволяващи инсталиране в домовете или на балконите, замерват качеството на въздуха и неговото замърсяване. Това са т.нар. "прахоброячи" - малки кутии със сензор за отчитане на фините прахови частици, които замерват веднъж на всеки час, а данните се изпращат на сайта на "Грийнпийс" - България, където на следващия ден могат да се видят визуализирани за предходния. Работи се за подаване на данните почти в реално време, обясни в предаването "Преди всички" Теодора Стоянова от „Грийнпийс“- България преди тематичните дискусии в Русе и Велико Търново днес и утре, посветени на качеството на въздуха.

През миналата година първите устройства са били поставени в Стара Загора. От тази година такива са монтирани и на места в София. Очаква се покритие да има още в Русе, В. Търново, Пловдив, Варна и Сливен. Първите прототипи са достъпни като цена, но ако се подобрят сензорите, цената е възможно леко да се покачи, допълни Стоянова:

Идеята на тези устройства е да развием алтернативна мрежа за измерване на качеството на атмосферния въздух, която да бъде индикативна, да дава една индикация за нивото на запрашеност. По този начин хората да преценят дали да изпратят детето на детска градина, дали да вървят пеша или да минат по алтернативен път. Целта на устройствата е хората да бъдат информирани.

Целият март е наситен със събития на глобално ниво, в които местни групи, активисти и доброволци се обединяват, за да покажат, че светът може да излезе от своята зависимост от изкопаемите горива и т.нар. "мръсна енергия", посочи още Теодора Стоянова:

В България един от основните проблеми е горенето на въглища на индустриално и на битово ниво. В световен мащаб, а и в България с известно закъснение наблюдаваме, че въглищната индустрия е изживяла своя икономически живот и постепенно замира. В последващите десетилетия ще наблюдаваме нейния упадък. Смятаме, че в България дискусията е закъсняла. Трябва да започнем да говорим за това какво ще се случи в районите, в които въглищата престават да бъдат двигател на икономиката. Има цели селища, които зависят от въглищата като поминък. Трябва да помислим в обозримо бъдеще какви алтернативни икономически дейности могат да се развиват, за да може тези райони да продължат да съществуват, а не да замрат със замирането на въглищата.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени