Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ландова: "Окото на минотавъра" отваря казуса за незрящите и изкуството

Мария Ландова
Снимка: Ани Петрова

В рамките на София Филм Фест за първи път ще бъдат организирани прожекции за незрящи. Един от филмите, които ще бъдат показани, е документалната лента на режисьора Борислав Колев "Окото на минотавъра". Тя разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в столичното училище за деца с нарушено зрение "Луи Брайл". Денис е 100% незрящ, роден е със слепота.

Сценаристката на филма Мария Ландова разказа в предаването "Хоризонт до обед":

Това, което ни провокира да направим филм за него, е неговата нестандартна, смела мечта да стане скулптор. Освен, че е интересно да видим как живее един незрящ, аз открих един свят, за който не подозирах, има и втори план - едно послание към всички нас: дали пък ние сме готови за тези хора, за техния свят и дали ние като него можем да се борим за собствените си мечти...

Денис става филмов герой по принуда, защото ние решихме, че е важно да отправим едно послание към всички други - че човек, ощетен от съдбата, има право и сили да се бори като всички други да осъществи мечтата си, допълни Ландова:

Реших да направя филм не просто за един незрящ, а за един специален незрящ като него, който отваря казуса към обществото.

Мария Ландова среща Денис преди четири години по време на Лятна академия в Националната художествена академия. Тогава в допълнителния модул "Заедно" канят деца с увреждания да се занимават с изкуство. Детето започва от нулата, а в продължение на четири години за по един месец работа с него по думите на Ландова прави чудеса.

Понеже никога не съм виждал света с очите, той няма как да ми липсва, казва главният герой в трейлъра на филма. Във филма се сблъскват и други позиции:

Аз съм категоричен, че незрящ човек няма как да прави на съвременно ниво скулптура...

Това, че той е незрящ, не означава, че не вижда...

Става дума за достъп до кандидат-студентски изпит, където като го изпитат по индивидуална програма, самите специалисти ще преценят дали той да подлежи на обучение или не, уточни Ландова:

Тези случаи са единични - точно защото традиционното мислене погасява дори възможността някой талантлив да помечтае за това.

Още за филма и света отвъд видимото - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени