Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синоптиците от НИМХ споделиха професионалния си празник с "Хоризонт"

2
Савелина Савова, Николай Петров, Любка Кумчева, Огнян Гаврилов, Орлин Лазаров, Анастасия Стойчева, Анастасия Кирилова, Красимир Стоев и Георги Цеков
Снимка: Ани Петрова

След 46 години работа продължавам да смятам, че синоптиците дават полезна информация за много хора. Това сподели в предаването „Хоризонт до обед“ синоптикът Любка Кумчева: 

Слушам колегите си редовно и моята оценка е, че те все по-добре и по-добре се справят с прогнозата и аз се радвам, че след нас останаха толкова хора, мотивирани в работата си и с желание да представят по най-добър начин това, което предвиждат и се гордея с тях.

Синоптикът Красимир Стоев отчете, че температурата в студиото е точно 25 градуса, а Анастасия Стойчева обясни, че мотото на настоящата година за всички синоптици по света са облаците и познаването им. Той обясни как функционират синоптичните карти и изненада Кумчева, която трябваше в ефир да обобщи информацията от тях:

Над Западна Европа времето е облачно с валежи! Това е нормално, като се има предвид циклоналните центрове, разположени почти над цяла Северна Европа и относително високо налягане с център някъде над централните части на континента. Атмосферните фронтове, които виждаме, студената част, са далеч на север, а най-близо до нас са топлите атмосферни фронтове, което значи, че поне още един-два дни на Балканския полуостров времето ще остане топло. По Черноморското крайбрежие температурите остават значително по-ниски, но това е характерно за сезона. Почти на целия Балкански полуостров се вижда и високо атмосферно налягане. Хубаво време!

Огнян Гавраилов и Огнян Лазаров са категорични, че през годините се е променила техниката, но не и методите на работа, а Анастасия Стойчева коментира, че в НИМХ се получават различни обаждания от хората:

Всякакви въпроси. От това дали да си простират прането и дали ще грее слънце, или ще е инверсия, дали ще има мъгла в София, или няма да има, за да изсъхне прането, до това кога да си извадят цветята. Разбира се, имаме такива хора, които съвсем добре използват това, което им кажем. Когато тръгнат в планината, е много важно да чуят. Времето в планината е специално, особено през лятото, нищо че преди обяд може да грее слънце, но следобед може да се развие такава тежка гръмотевична буря и те трябва да бъдат много внимателни.

Георги Цеков припомни, че краткосрочните прогнози са най-достоверни и тези до три дни имат „голяма степен на сбъдваемост“.

Анастасия Кирилова и колегите ѝ изтъкнаха, че хората могат да чуят гласовете им само в ефира на Националното радио, тъй като останалите медии използват същите прогнози, но търсят по-атрактивен начин за представянето им. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия