Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП утвърди списъка с хората, които ще могат да получат дарени храни

Министерство на труда и социалната политика
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев утвърди списък на групите нуждаещи се лица, на които ще могат да се предоставят дарени храни, в който попадат и обхванатите от социални услуги.

С тази заповед ще може законовата разпоредба, която е в сила от началото на годината при даряване на храни да не се заплаща ДДС, да се приведе в изпълнение.

Дарени храни ще могат да се предоставят от оператори на хранителни банки, на хора с пенсии до прага на бедност, самотно живеещи над 65 години, хора с увреждания с 50 и повече процента намалена трудоспособност, семейства, които отглеждат деца с увреждания, домакинства, които са получавали целева помощ за отопление през предходния отоплителен сезон. В списъка попадат скитащи бездомни лица и възрастни, центровете за работа с деца от улицата плюс всички социални услуги за настаняване и за дневна грижа, които получават издръжка от държавата или от общините или се финансират със собствени средства на доставчика.

Храни ще могат да се даряват и на транзитните, и на регистрационно-приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени