Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апел към възрастните

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ако има стълб в тази държава, то това са възрастните хора. Те са строителите на държавата в близкото минало, те са производители на зимнина, те крепят безработните си деца и внуци, те гласуват вместо нас и заради нас, те разхождат, кретайки, правнуци по градинките, те умеят да оцеляват въпреки всичко и в името на незнайно какво.
Възрастните хора са моята неизследвана територия. Обръщам се към тях с чувство на известна грижовност. Не става дума да си седят по къщите, защото навън е заледено, а да вземат да се опитат да си променят приоритетите. Децата са се взели в ръце и все нещо ще измъдрят, че у нас да стане по-светло, по-радостно и по-нормално. Трудно е, ама на кого не е трудно в този живот. А на възрастните хора пожелавам да бъдат малко по-внимателни. Защо така говоря ли? Веднага ще ви кажа: излезе информация, че нова вълна на телефонни измами в момента е заляла Бургаския регион. Само за седмица ало-измамниците са излъгали петима пенсионери за обща сума от 15 539 лв. и 210 гр. златни накити.
Измамите са били осъществени по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“. Две измами са предотвратени благодарение на адекватната намеса на банкови служители от Карнобат и Несебър, при които жертвите отишли, за да изтеглят спестяванията си. Първия случай, който е осуетен, е бил за сума на стойност от 17 000 лв., а вторият – за над 50 000 лв. И в двата случая жертвите съзнателно искали да изтеглят спестяванията си, убедени от непознатия телефонен глас, че чрез даването на парите ще подпомогнат полицаите при задържането на престъпниците.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна