Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даян Шаер: Темата за различните се използва в кампанията, защото българите са силни националисти

Татяна Дронзина: Със страховете трябва да се работи

Снимка: БГНЕС


Темата за различните по етнос, по религия и по раса, които идват, за да превземат нашия свят, беше силно експлоатирана в тази политическа кампания. Защо се случва това, обяснява писателката Даян Шаер, чийто баща е сириец:


Защото българите са много силни националисти и  според мен това може да се използва, просто се използва много умело. Такова времето, в което живеем.

Светът е много по-различен вече след навлизането на ИДИЛ и на тези терористични атаки в градовете и хората наистина се страхуват от всичко в момента.

Страхът е най-силното оръжие и то ще се използва и занапред. Това, което ние трябва да направим, е да живеем живота си така, както искаме, както го чувстваме, защото ако се страхуваме от заобикалящия ни свят, какво ни остава? Трябва да се опитаме да живеем живота си с качество на живот добро и отделно да се опитаме да помогнем в спирането на тази терористична вълна, която залива света., всеки с каквото може.

Какво може да се направи срещу страховете, посочи и професор Татяна Дронзина – специалист и изследовател на тероризма:

Българите, както и повечето европейци, не възприемат различния от тях като заплаха. Те възприемат като заплаха онзи, който заплашва тяхната идентичност. Ако тези страхове съществуват, би било крайно нецелсъобразно да кажем: "Това е глупост" или "Ти неправилно мислиш". Ако има един страх, с него трябва да бъде работено и това е задължение на обществото ни, на държавата ни, на неправителствените организации, на всички нас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна