Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Последното изкушение” с премиера в Народния театър „Иван Вазов”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Постановката е на Веселка Кунчева по прочутия роман „Последното изкушение на Христос” на Никос Казандзакис, заради който големият гръцки писател е отлъчен от Гръцката православна църква и прокуден от родината си, а книгите му са анатемосани.
Афишът на представлението. Снимка: new.nationaltheatre.bg/bgВеселка Кунчева, заедно с Ина Божидарова, е и автор на сценичната версия за представлението. В образа на Исус се превъплъщава младият Пламен Димов, студент на Ивайло Христов, Христо Петков е в ролята на Юда, Жорета Николова - на Богородица, а Александра Василева е в образа на Мария Магдалена. Сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова, композитор - Христо Намлиев.  
Романът на Казандзакис е екранизиран от Мартин Скорсезе през 1988 г., с Уилям Дефо в ролята на Христос и Харви Кайтел в образа на Юда. Въпреки че е определен за скандален и предизвиква религиозни протести, филмът получава редица номинации за „Оскар”, „Златен Глобус” и „Грами”, но все още е забранен за показване в много страни.

Премиерните представления на „Последното изкушение” са на 29 и 30 март на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов”.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна