Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от световните лидери при изграждане на ядрени мощности "Уестингхаус" обяви официално фалит

В сряда американската компанията "Уестингхаус електрик", която е един от световните играчи при изграждането на ядрени мощности, подаде официално молба за съдебна защита от кредитори, за да се приложи член 11-и от Кодекса на САЩ за фалитите, потвърждавайки медийни информации от снощи.

Влизането на "Уестингхаус електрик" в процедура по фалит поставя под въпрос съдбата на завършени на половина четири ядрени реактора.

"Уестингхаус" претърпя загуби в размер на милиарди долари, превишавайки съществено разходите по изграждане на ядрени реактори в Джорджия и Южна Каролина, като тази финансова катастрофа заплашва жизнеспособността и на нейния японски старши партньор "Тошиба".

През миналия месец японската корпорация обяви, че ще отпише повече от 6 млрд. долара поради надвишаване на разходите за строителство на ядрени реактори в САЩ. В опит да противодейства на финансовите щети, "Тошиба" позволи на своето дъщерно дружество "Уестингхаус електрик" да потърси защита от фалит и обяви, че планира да излезе от бизнеса със строителство на ядрени мощности.

Подаването на молба за защита от фалит на "Уестингхаус" вероятно ще доведе до стартирането на преговори между "Тошиба" и компанните за комунални услуги Southern Co. и Scana Corp., за които бяха предназначени изгражданите в САЩ реактори. От двете компании за комунални услуги обявиха, че "Тошиба" е отговорна за всички дългове, натрупани от "Уестингхаус" във връзка с изгражданите от нея ядрени централи. Японският гигант обаче може да се опита да оспори това обвинение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна