Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Ангелов: Диригентството е сложна професия

Снимка: http://www.operasofia.bg
На 30-и март на Голямата сцена в Софийската орепа и балет ще се състои честване на 85-годишнината и 55 години музикално-творческа дейност на диригента Михаил Ангелов. Ще бъде прожектиран запис на операта "Италианката в Алжир" от Росини, направен по време на спектакъла на сцената на Болшой театър в Москва през далечната 1981 година. Тогава, по време на гастрола на Софийската национална опера по повод 1300 години България Ангелов е дирижирал и историческата постановка "Хан Крум". Изборът на прожекцията за юбилея си има история. "Италианката в Алжир" се играе по-рядко, но е гениален спектакъл, разказа Михаил Ангелов, който гостува на "Хоризонт" и предаването "Нещо повече".

Диригентството е сложна професия. Винаги съм завиждал на художника, защото от него до крайния продукт има молив и лист хартия. Между него и крайния резултат не присъстват изпълнители, сподели още Ангелов:

В операта, за да построиш един спектакъл ти зависиш от оркестъра, от хора, от солистите, от балета, от режисьора, от осветителите. По онова време, когато аз се изграждах като оперен диригент немалко зависехме и от партийните секретари и от съюзните секретари на операта. Имаше нещо много смешно, защото някои от тях бяха артисти и в една вечер играеха на сцената крале, след това заемаха функцията на партийни секретари и се получаваше много особен идеологически хибрид.


При мен се получи нещо като вманиаченост в юбилеите, пошегува се диригентът дълголетник:

Дълголетието е своеобразно страдание - за да го понесеш трябва да имаш много вътрешно съдържание и усилие. Особено е трудно, когато повечето от органите искат да си ходят, а, да речем, мозъкът е в състояние да мисли. Умението на възрастния човек да се отказва от много неща, с които е живял, също е едно от достойнствата на старостта.

През кариерата си Михаил Ангелов е дирижирал над 60 чисто оперно-балетни заглавия, направил е над 2 500 спектакъла.

Още зад кулисите на оперните спектакли, видени през очите на Михаил Ангелов, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени