Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ползата от разказването на приказки

Снимка: БГНЕС

От столичната детска градина „Лилия“ организират кръгла маса на тема „Разкажи ми приказка“.

Целта на кръглата маса, която не е първата такава инициатива на детската градина, е да се покаже на родителите каква е ползата от разказването на приказки, каза Мария Шонева, главен учител в детското заведение.:

Това е много важно за изграждането на детската личност. Така изграждаме мостове между родителите и детското заведение. Целта ни е да ги направим съпричастни с цялата работа, която ние вършим, за възпитанието на децата.

Според Шонева децата трябва да се запознават с всички приказки, дори и с тъжните и страшни, тя обясни:

Защото от времената на древните култури до наши дни детската приказка има своето запазено място в ранното детско образование. За да можем ние у децата да формираме и нравствените, и естетическите категории, добро и лошо, красиво и грозно, за да могат те да навлязат в света, за да разберат своя свят и да знаят какво да правят в него, на децата трябва да им се разказват такива приказки. Разбира се, всяка приказка трябва да е побрана за съответната възраст на детето.

Владимир Александров – заместник-директор на детската градина каза в „Преди всички“, че следват системни мероприятия за работа със семейството в различни форми – детски празници, съвместни вечери на разказа, семейния спорт заедно с учителите, както и социализацията на децата. Поставя се акцент и върху екологичното възпитание извън детското заведение, каза още той.

Още по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна