Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитална национална коалиция организира безплатни работилници по програмиране за деца

Снимка: БГНЕС

Компютърните науки са градивен елемент на всички модерни професии и трябва да бъдат част от основното образование на  нашите деца - думите са на Гергана Паси – дигитален шампион на България и основател на Дигитална национална коалиция /ДНК/. Коалицията е част от инициативата на Европейската комисия (ЕК) Grand Coalition for Digital Jobs, която е насочена към решаването на проблема с липсата на достатъчен брой и качествени професионалисти в Европа, заети в областта на информационните и комуникационни технологии.

ДНК цели да разгласява значението на дигиталните умения и компетенции в 21-ви век с крайна цел повече ученици (6-18г), които припознават тези умения като интересни и ключови за своето професионално и личностно развитие; да съдейства за увеличаване и актуализиране на практическата насоченост на Университетските програми, свързани с дигиталните умения, вкл. чрез по-практично партньорство между университети и бизнес; да насърчава държавни и корпоративни политики, насочени към осигуряване на интернет достъп за всички, е-политики и дигитално включване; да лансира и подпомага проекти, свързани с придобиване на дигитални умения сред по-възрастните (50-55+); да привлече всички необходими ресурси и участието на държавни институции, бизнес, НПО и експерти, необходими за постигане на гореизброените цели.

Проектът „Кодър Доджо“ работи вече година и половина в България и за този период над 1000 деца са взели участие, каза Гергана Паси:

Това е една глобална мрежа, която проповядва инспириране, създаване на интерес у децата към технологиите по игрови начин – чрез забавление, и отваря технологичния свят по едни много естествен път.

Тази събота над 100 деца, които са минали през „Кодър Доджо“ ще представят свои собствени проекти – уебсайтове, роботи и други. Пет от децата ще получат награда – пътуване до Дъблин за международното състезание „Най-яките“, ще има и над 20 поощрителни награди, уточни Паси.

Още по темата чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени