Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ задължи общинските си съветници в Копривщица да прегласуват решението за статута

Министерството на културата за статута на Копривщица: Общинският съвет не може да го промени

| обновено на 30.03.17 в 16:47
Снимка: koprivshtitza.com

Партия ГЕРБ задължи своите общински съветници в Копривщица да прегласуват решението, с което се отменя специалният статут на града като архитектурен резерват. Това решение отваря пътя към застрояване.

Това обявиха от Изпълнителната комисия на партията. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви:


При неспазване на указанията на Изпълнителната комисия ние сме в правото си да прекратим членството на двамата, които са наши членове.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов, който също е от ГЕРБ, обеща, че планирата ски- писта няма да бъде в рамките на града:

Копривщица ще остане с този статут и така ще продължава. Ще направим всичко в ъзможно, ще я съхраним и така ще я предадем на поколенията, каза Герданов.

Министерството на културата излезе с позиция по казуса "Копривщица". Повод е решението на Общинския съвет да премахне статута на града като архитектурен резерват.

От Министерството заявяват, че промяна или актуализация на статута на недвижима културна ценност не може да бъде направена с решение на Общинския съвет.

Промяна се извършва след оценка на всички носители на културна стойност, както и на цялостната градска среда.

Процедурата за промяна на статут на групови недвижими културни ценности от национално значение, какъвто е град Копривщица, може да бъде започната след мотивирано искане на кмета на общината. Такова искане не е постъпило в Министерство на културата, се казва още в позицията.

Президентът Румен Радев призова незабавно да бъде ревизирано решението, което премахва специалния статут на Копривщица като архитектурен резерват:

Не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на Копривщица. Копривщица принадлежи на България, тя е наше културно-историческо наследство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна