Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Вeбер: Когато представяте бизнеса си на немски партньори, облечете го в числа, а не в определения

Немците не знаят, че при българите времето тече по различен начин. Ние имаме много различен начин на управление на времето и да планираме собствените си неща. Много често немските бизнесмени идват рано сутринта, с първия полет, и очакват още вечерта да се върнат с готов подписан договор в Германия, което по ред причини не е възможно да се случи в България, защото българите първо искаме да опознаем хората, с които работим и едва след това решаваме дали можем да им се доверим и да правим бизнес с тях.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Вeбер – автор на книга за бизнес културата в България за германците и на друга, която да помогне на българите да разберат тази култура в Германия.

Започваме от това как да представя себе си и фирмата си пред един немски потенциален партньор. Ние трябва да сме в състояние да обличаме нашият бизнес в числа, във факти, защото такъв е езикът на немците, те по този начин ще могат да разберат това, което им казваме.

Бизнесът трябва да избягва определения като „най-добрия“, „най-качествения“, „единствен по рода си“ в преговорите с немски партньори, посъветва тя. Внимавайте да не повишавате тон и как клатите глава за „да“ и „не“, предупреди Вeбер. Да прекъснете немец се възприема като израз на неуважение, а не на заинтересованост, допълни тя.

Немската култура по принцип принадлежи към културите, които дават кредит на доверие на партньорите си още от самото начало. Там обаче има определени нюанси. Те най-много се доверяват на своите собствени сънародници, след това, може би, идват държавите от Средна Европа, Централна Европа и България, за съжаление, идва в един от най-крайните кръгове точно заради славата, която има нашата държава. Ние, българите, в началото не се доверяваме на никого, имаме страх, че ще бъдем измамени. Ние трябва първо да опознаем човека.

Тим Курт, президент на Българо-Германската индустриално-търговска камара окачестви книгата като полезен наръчник и допълни, че активните германски фирми на нашия пазар са 500:

Забелязваме през последните години  тенденция, че експортът към Германия се увеличава и, ако продължава тази тенденция, след няколко години ще се получи балансиране на немско-българския стокообмен.

Фирмите, които работят тук, си пожелават, естествено, да има една последователност, едно постоянство в политиката и едно правителство да изкара мандата си от началото до края, защото това е нещо, което за немския манталитет, за немската култура е много важно - да може да се направи едно дългосрочно планиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна