Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Славова: Музиката ме спасява от тази "криворазбрана цивилизация", която ни заобикаля

Милена Славова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Музиката ме спасява от тази "криворазбрана цивилизация", която ни заобикаля сподели в ефира на "Хоризонт" гранддамата на българския рок Милена Славова, като добави:

И музиката е тази, която ме е подтиквала по някакъв начин да търся нови и нови неща, да търся решения на различни проблеми, дори да се местя от едно място на друго. И да - жертвала съм това, че отидох в Англия съвсем сама и загубих толкова години, за да видя, че това не е моята държава - съжалявам до ден днешен.  


Като подчерта, че не съжалява, че е се върнала отново в България, Милена допълни: Винаги мога да замина за чужбина, но чужбина е просто много лъскава отвън, отвътре е същото като тук.


Певицата, която беше гост на предаването "Хоризонт за вас", се върна към спомените си от края на 80-те години на миналия век и отбеляза, че може би рокът тогава е пробил благодарение на "перестройката" и опитите на властта да покаже, че се реформира. На въпрос как са успели за "заобиколят" идеологическата цензура, Милена отговори:


Може би защото вече бяха по-нови времена,ако сме били по времето, когато затваряха хората в лагери, тогава сигурно щяхме да си изгнием там със сигурност. Но тъй като беше все пак друго време, в Русия, в Съветския съюз тогава дойде "перестройката" и нашите, като абсолютно копи-пейст, се опитаха да направят същата схема и тук - в музикалните среди. И съответно кои други -други нямаше, и ние сме тези, които изглеждаме и пеем такива песни и, дефакто се хванаха за нас. 

Нас ни използваха, примерно известно време, водейки ни в Съветският съюз по концерти. От една страна - те трупат точки, че в България имаме такива дето хем протестират, че не им харесва системата, хем, ето вижте, ние сме открити, вече не е така, както едно време, комунизмът вече е добър и уж си отива. В същото време ние сме радостни, че пълним зали с 30 хиляди и повече човека - там залите са огромни не са като в България - и бяхме взаимно изгодни. 

И в един момент обаче стана така, че получих една забрана в Корея, защото явно много приказвам. Тогава имаше една госпожа, другарка -Станка Шопова, която на един младежки фестивал в Пхенян, на един телемост е слушала мое интервю какво казвам за комунизма и тогава получихме забрана. И тогава група "Ревю" се разпадна - всеки си хвана своя път.  Но дотогава  - от 86-та до 89-та, карахме точно "между капките".


Милена коментира и резултатите от последните избори, като каза, че е сред разочарованите от политическото представителство, но смята, че "Синята идея" неслучайно е рухнала:

Навремето аз бях защитник на "Синята идея", защото това беше антикомунистическа идея. Години наред обаче се оказа, че ние сме абсолютно заблуждавани и всичко се върти в нашите мозъци, а на практика излиза нещо друго. Аз съм също една от разочарованите и не е тайна това, че в "Синята идея" имаше много внедрени тайни агенти и така нататък, и тази "Синя идея" изведнъж отлитна.


Милена обясни и защо не е влязла в политиката: 

Аз имам от доста години предложения, но точно това е (причината-бел. ред.), че аз съм малко идеалист и ако започна да се занимавам с политика, искам да помагам и да правя добрини, а не да съм марионетка, някой да ме манипулира и да ми казва какво трябва да направя и да спекулира с това, че съм известна личност. Не искам.


За разочарованите от политическото представителство Милена коментира:

Разочарованите хора може би се разделиха на два вида - едните са тези, които абсолютно тотално не вярват в нищо, те са тотално разсърдени или ходят в чужбина и забравят за България, за това какво се случва тук или просто не ги интересува и махат с ръка. А другите са идеалисти, повечето - поне едно 90 процента са идеалисти, и точно по същия начин и аз разсъждавам, че ние, ако влезем по някакъв начин, политически ако се ангажираме, ние искаме да бъдем това, което го имаме като разбиране, като идея как ще се променят нещата.Да нямаме натиск отгоре и да ни карат да правим неща, които не искаме, залагайки името си и това, което сме направили до момента.


Цялото интервю с Милена Славова слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна