Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на загиналите при наводненията и калните свлачища в Колумбия

| обновено на 02.04.17 в 15:53
Снимка: БТА / Снимка: БТА
Най-малко 254 души са жертвите на пороите и свлачищата, поразили град Мокоа в Колумбия. Силите за сигурност издирват над 200 души, които са в неизвестност. Над 1 100 войници и полицаи участват в спасителните операции. Ръководителят на пожарната служба Андрес Миранда обясни, че през първите 48 часа се работи активно за издирване и спасяване на оцелели.

Изпратихме голямо количество питейна вода. Четири цистерни от четири града пристигат в момента в Мокоа с над 10 хиляди галона вода. Изпратихме също линейки, медицинска помощ, каза Миранда.

Военновъздушните сили също пренасят оборудване, вода и лекарства в пострадалия град, център на провинция Путумайо. Президентът Хуан Мануел Сантос обяви извънредно положение в района и пристигна на място, за да се срещне с пострадалите и да инспектира спасителните операции.

Не знаем колко ще са жертвите, издирването продължава, но първото нещо, което искам да кажа е, че моето сърце, нашите сърца, сърцата на всички колумбийци са с жертвите на тази трагедия
, посочи Сантос.

Президентът Сантос още, че за една нощ в района са паднали около трийсет процента от количествата дъжд за цял месец. Дъждовете са станали причина няколко реки да прелеят и са довели до калните свлачища, затрупали сгради и пътища в Мокоа.  Много жилища са напълно разрушени, а много от местните жители издирват близки, които са били отнесени от потопа.

Готовност да окаже помощ обяви правителството на Венецуела.

Свлачища поразиха региона вече няколко пъти през последните месеци. През ноември девет души загинаха в колумбийския град Ел Тамбо, а през октомври няколко бяха жертвите на свлачище край Меделин. В съседно Перу над 90 души са загинали от началото на годината заради необичайно проливни дъждове и свлачища.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна