Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Киров: Случилото се на границата е морално и човешки недопустимо

Ангел Джамбазки: В дългосрочен план подобни действия няма да работят

| обновено на 02.04.17 в 12:17
Проф. Пламен Киров
Снимка: БГНЕС

Може да бъде атакувана законосъобразността на отделен мандат или на изборите като цяло. Конституцията дава и двете възможности, а Изборният кодекс описва процедурата, по която това може да стане. Това обясни в предаването "Неделя 150" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Струва ми се обаче, че не може да бъде атакувана законосъобразността на изборите в определен избирателен район, като се има предвид и типа на избирателна система, посочи проф. Киров:

Когато Конституционният съд разглежда подобен тип дела, се прилага принципа на т.нар. "мандатна релевантност" на нарушението. Може да се стигне до обявяването на изборния резултат за незаконосъобразен само тогава, когато нарушението е от такова естество, че повлиява изборния резултат – той става различен от този, който би бил, ако не е допуснато съответното нарушение. Струва ми се, че в отминалия изборен процес не могат да се открият такива нарушения.

ДОСТ не може да сезира Конституционния съд пряко, партията може да сезира КС чрез главния прокурор или чрез 48 народни представители, уточни Киров. 

Ангел Джамбазки, БГНЕСКато пресилени в някои моменти и непремерени определи действията на Обединените патриоти от последната седмица на кампанията Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и евродепутат. 

Същинските преговори за съставяне на коалиция между Обединените патриоти и ГЕРБ все още не са започнали, каза за още Джамбазки и уточнението, че не става въпрос за министерски кресла:

Уточнени са нещата, които би трябвало според нас да бъдат част от една бъдеща управленска програма, ако се стигне до това. Въпроси, свързани с доходи, със сигурност, с външна политика, с предстоящо председателство, и трябва да се намерят рамките, в които тези въпроси да бъдат превърнати в една бъдеща управленска декларация, под която да бъдат сложени подписи. Ако ме питате дали говорим за министерски кресла – не, не говорим за министерски кресла.

Ние сме в хипотезата на нарушаване на Наказателния кодекс в частта му за политическите права на гражданите, смята Джамбазки. Той се позова на изявления на пътуващи от Турция, за да гласуват у нас, които доказват, че те са получили имотна облага, за да гласуват за определена партия. 

Проф. Пламен Киров припомни конституционните текстове, които забраняват дискриминирането на български граждани по какъвто и да е признак и отбеляза, че от тази гледна точка блокади, които пречат на български граждани да се завърнат на територията на страната, най-малкото не се вписват в тези текстове:

Прокуратурата нека проверява, да установи фактите и да им даде правна квалификация. Но има и един друг, чисто правен аспект този въпрос – въведеното от Изборния кодекс задължение на българските граждани да гласуват. Е, добре, като са длъжни да гласуват, как да им пречим те да се върнат и да гласуват в България? Това, което се разигра на границата на 24-ти март има три аспекта: правен, политически и чисто човешки. Да демонстрираш сила на очевидно по-слаби от теб, едва ли е много мъжка постъпка. Чисто морално и чисто човешки подобни действия са недопустими. 

Служебното правителство трябваше да си свърши работата по опазването на обществения ред, допълни проф. Киров. Според него действието на държавата по намесата във вътрешните работи на страната не е било достатъчно мощно, а турският посланик е трябвало да бъде обявен за персона нон грата.

Двете мнения слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна