Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Руменов: Нужни са законови промени в областта на опазването на културното наследство

Доц. Николай Вуков: Традицията ще остане жива независимо от превратностите на времето

Снимка: БГНЕС
Случаят с Копривщица връща към т.нар. "тричленки  към общините", които могат да решават въпроси около паметниците. Те се назначават от кмета и са му подвластни. Ако не одобрят инвестиционно намерение, ще бъде назначен друг. Така априори се подменя историята ни. Ще продължим да изискваме промяна на този закон, каза в "Хоризонт до обед" Владимир Руменов от Гражданската инициатива за опазване на културното наследство.

Има големи проблеми, които трябва да бъдат решени чрез законодателството. В момента има широки врати за безобразия, смята Руменов.

Трябва да има държавна агенция по тези въпроси, подчинена на парламента. Културното наследство не е на Министерството на културата и отделни чиновници, а на всички нас.

Въпросът за Копривщица беше априори ясен – общината не може да взима такова решение за статута на града като резерват .Не мога да си представя министърът на културата да си сложи подписа под нещо такова, Владимир Руменов. 

Темата беше коментирана и от доц. Николай Вуков, изготвил предложението за включване на Събора за народно творчество в Копривщица в списъка на Световното нематериално културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. 

Той припомни изключителния ентусиазъм, с която кандидатурата беше посрещната. Бяха получени около 23 000 писма от участници в различни издания на събора в Копривщица. Има дълбоко убеждение, че независимо от всички превратности в борбата за опазване на наследството този дух няма как да изчезне – тръпката от докосване с традицията и нуждата тя да остане жива, каза доц. Вуков.

Целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна