Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки граждани се събраха на протест пред КЕВР заради по-високите цени на топлоенергията и газа

Иван Иванов: Увеличението не може да бъде отложено под натиска на протеста

| обновено на 04.04.17 в 16:03
Снимка: БГНЕС


Десетки граждани се събраха на протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране заради по-високите цени на топлоенергията и газа и поискаха оставката на всички членове на КЕВР. 
На протест пред сградата на регулатора те обвиниха комисията за одобреното след изборите поскъпване. 
Протестиращите блокираха за кратко движението на булевард "Дондуков" и заявиха, че ако не бъдат чути, може да преминат към гражданско неподчинение.

Ето какво казаха протестиращите:
Председателят на КЕВР ни заяви, забележете, че в "Топлофикация" няма искане за повишаване цената на парното. Ние го попитахме, защо го правят? Те казаха, че защото така трябва.

В заседанието, на което се обсъждат новите цени на тока и парното, присъства и националният омбудсман Мая Манолова, която на влизане в сградата подкрепи протестиращите.
Тя също ще внесе законови промени в Закона за енергетиката и отпадане на топлинните счетоводители. 

По повод недоволството от поскъпването на парното председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че увеличението не може да бъде отложено под натиска на протеста.

Хората, които са долу, и които протестират, трябва да знаят, че комисията не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена, защото тази цена не зависи от нашето решение. Тя зависи от договора, който България има с "Газпром" за доставка на тази цена. Ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти – мазут и газьол с различно съдържание на сяра и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българския лев.

Иванов отхвърли и искането на някои от топлофикационните дружества новите цени да влязат в сила със задна дата от 1 април, за да не възникнат проблеми с отчетите на топломерите. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна