Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Киряков: Коалицията ГЕРБ – ОП ще бъде хлабава без резервен вариант за подсигуряване на мнозинство

Наблюдаваме една нормална политическа игра в процеса на сформиране на поредно правителство

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти ще бъде хлабава, ако не бъде включен резервен вариант за подсигуряване на мнозинство. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" политологът Георги Киряков:
 

Докато няма законови гаранции, че това управление трябва да продължи четири години, няма как да мислим, че то може наистина да осъществи тази цел – да успее четири години да управлява, да завърши мандата и да постигне поставените цели в тази предизборна програма. Това, което се случва в момента, е една нормална политическа игра в процеса на сформиране на поредно правителство. Същата игра я играха и от Реформаторския блок в съставянето на предишния кабинет. Беше по някакъв начин различно, но заявките пак бяха за пълен мандат с някакви цели, които си бяха поставили те и ГЕРБ. Тук има подобна заигравка с това, че ще се изкара пълен мандат, но дали ще се изкара или не, не зависи изцяло нито от ГЕРБ, нито от Обединените патриоти.

Борисов трябва да удържи правителството със сигурност до началото на българското председателство в началото на следващата година, добави Киряков:

Освен това Борисов трябва да удържи до края на това председателство, тоест средата на следващата година. След това какво ще се случи, зависи много от обстановката в страната, зависи много и от това какво се случва в Европа, зависи от това, което се случва в Турция, защото отношенията между България и нашата съседка все още не са добре изгладени, не са добре изгладени и отношенията между Европа и Турция.

Цялото интервю с Георги Киряков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна