Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Каравелов - един държавник в сянка

БНР Новини
„Св. Седмочисленици” е с уникална история. Църкви, които са превърнати в джамии има много, но построена джамия да бъде превърната в църква - рядко. Освен това преди да стане църква, джамията е била превърната в склад за муниции и в затвор. Сградата в миналото е била наречена „Черната джамия".
Снимка: БГНЕС

Петко Каравелов е сред водещите български политици от края на XIX век, един от строителите на съвременна България, по израза на Симеон Радев.

Петко КаравеловБългарската историческа наука се е занимавала доста с личността му, но сякаш той продължава да стои в могъщата сянка на неговия първоначално съртник, а след това политически противник Стефан Стамболов. Дори го затваря в „Черната джамия”, а легендата гласи, че когато – бит и със синини, е попитан от чуждестранен журналист дали е измъчван, той с гордост отговаря, че българската демокрация не позволява такива злодейства.

Вярата му в демокрацията го води да нарече така и партията, създадена от него по-късно – Демократическа партия. Изобщо един достоен български държавник, за когото трябва да се говори. Рожденият му ден на 5 април дава всъщност такъв повод: предаването „Премълчаната история” на същата дата е посветено нему с желанието да се осветли неговата дейност не само като политик, но и като човек – отношенията със съпругата му Екатерина Каравелова, с неговите политически съратници и опоненти, с чужденците, пребиваващи по онова време в нашата страна.

На всичко това ще се спрем заедно с проф. Йорданка Гешева от Института по история на БАН и проф. Димитър Саздов от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Слушайте ни в сряда, 5 април, от 15.30 часа.
А ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна