Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Саша Гьотцел: Право на всяко общество е да има досег до изкуството и музиката

| обновено на 12.04.17 в 13:37
Снимка: СФ

Виенчанинът Саша Гьотцел беше в България по покана на Софийската филхармония за поредния концерт от сезона, който ни срещна със забележителни гости – с него и със солиста със звезден статут Теди Папаврами – цигулка.


На 6 април от 19 часа в зала "България"
звуча музика от романтизма: Увертюра към операта "Вълшебният стрелец", Концерт за цигулка и оркестър №2 "Ла Кампанела" от Николо Паганини и Симфония №7 от Антонин Дворжак.

От Софийската филхармония поискаха произведения, свързани с митология или фантазии – обясни избора си диригентът Саша Гьотцел.

Маестрото е дългогодишен музикален директор на Истанбулската филхармония Борусан, оркестър, който израства и става все по-популярен по света след участията му в Залцбургския фестивал и на Би Би Си Промс в Лондон. Всяка година през месец юни Истанбулската филхармония Борусан е домакин на прочутия и много престижен Истанбулски музикален фестивал, за който в Турция гостуват някои от най-елитните солисти и състави. Само преди броени дни оркестърът представи премиерно за Турция операта "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус под диригентството на Саша Гьотцел.

Чуйте интервю с маестрото в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени