Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжният пазар на пл. "Славейков" си остава

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Книжният пазар на пл. „Славейков“ няма да бъде премахван, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова на днешното заседание на Столичния общински съвет. В декларация от името на групата на БСП председателят на групата Калоян Паргов заяви, че според левицата книжният пазар на „Славейков“ трябва да бъде запазен, но като се изхожда от презумпцията, че никой не харесва състоянието му в момента.

Продавачите на книги са пуснали подписка в подкрепа да бъде запазено книжното средище, в която вече са се включили над 1000 подписа от граждани, които искат запазването на този наложил се сред книгоманите пазар. Фандъкова обясни, че има добър диалог с гражданите и вече има подписката.

В техническия проект има предложения, които бяха разглеждани в работна група, но категоричното решение е, че книжният пазар не само ще се върне, но има предвидено място за функционирането му на пл. „Славейков“. Моят личен ангажимент е той да бъде постоянен, защото приемам, че това е част от културната среда на едно градско пространство=

Тя добави, че категорично е против кашоните и продажбата на учебници, защото в София има много книжарници, откъдето учебници могат да се закупят, но продажбата на книги има място на това емблематично място. Временно докато се прави ремонтът на площадката, площадката на градинката пред хотел „Рила“ е отредена за продажбата на книги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна