Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ прекрати търга за изграждането на тунел "Железница" заради изчезнали документи

Спас Попниколов: Прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение

| обновено на 06.04.17 в 19:45
Снимка: БГНЕС

На бившия главен секретар на пътната агенция Стефан Гайтанджиев е повдигнато обвинение за укриване на документи. При обиск в дома му са открити изчезналите от агенцията документи, свързани с търга за изграждане на тунел "Железница" от магистрала "Струма".

По-рано днес Пътната агенция прекрати търга за изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" от 4-ти април. Липса на част от офертата на един от участниците е основната причина за спирането на процедурата. Това каза Пирин Пенчев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“. Според него това компрометира изцяло процедурата, принципите за публичност, прозрачност, честна и лоялна конкуренция:

Съгласувано с министъра незабавно уведомихме за това компетентните органи, които образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално-следствени действия.

Липсата на част от документацията в търга за тунела "Железница" като част от магистрала "Струма" компрометира процедурата и тя трябва да бъде спряна.
Новата процедура ще бъде организирана по най-бързия начин, за да не бъдат загубени европейски пари, заяви министърът на регионалното развитие Спас Попниколов:

Продължаването на процедурата при сегашната ситуация със сигурност би довело до спиране и пълна загуба на доверието на европейските ни партньори и цялостно компроментиране на дейностите по възлагане на обществените поръчки. Не мога да допусна такъв тип нарушения на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение. Процедурата може да бъде обявена отново след около два месеца. Проектирането и строителството на обекта да приключат в срокове по оперативната програма.

Днес експерти от СДВР изземваха записите от камерите в сградата на АПИ, за да установят как точно са изчезнали липсващите документи. Разследването по случая продължава.

Експертно мнение по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна