Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Има опити за сформиране на паралелен център на властта

Наталия Киселова: Уседналостта няма да реши проблема с гласуването в чужбина

Снимка: Ани Петрова, БНР

Скандално е това, което стана със законопроекта за уседналостта. Аз съмият съм застъпвал тези, че може би трябва да се ограничи под някаква форма правото да гласуват на хора, които много дълго са живели зад граница, но това трябва да стане след широк обществен дебат, не в последния момент преди да се конструира редовно правителство. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" доц. Иво Инджов, който преподава публични комуникации във Великотърновския университет:

Бързането на служебното правителство е резултат не толкова не неопитност, колкото на натиска, който се оказва от президента Радев върху служебното правителство. Няма логика да се бърза, скоро ще бъде сформирано нормално правителство. Няма логика служебното правителство в момента да приема такива спорни, разделящи нацията постановления или да подготвя законопроекти в същата посока. 

Забелязват се опити за сформиране на паралелен център на власт в България, витаят хипотези за формирането на неопатриотичен център около президента Радев, коментира още доц. Инджов:

Има опит за прилагане на по-големи правомощия от страна на държавния глава, отколкото му позволяват законите и Конституцията. Като че ли президентът се опитва с всички свои действия, които се разкриват на час по лъжичка, да изпълнява част от предизборните си обещания на полето на националното, на патриотичното.

Нека секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева да каже дали само е консултирала или е автор на съществена част от предложенията - за това апелира Наталия Киселова, преподавател по конституционно право и бивш съветник по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев:

Драма няма от гледна точка на това, че окончателното решение ще го вземе мнозинството в Народното събрание. Драмата е в това могат ли да се изготвят законопроекти, които вносителят - в случая министърът, отказва да припознае, коментира Киселова.

Нито уседналостта ще реши проблема с гласуването в чужбина, нито пък отмяната на едно постановление - проблема с интеграцията на бежанците, смята юристът.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени