Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Иванова: Неграмотността в гетата е големият проблем, не нарастващата религиозност

Проф. Евгения Иванова
Снимка: БГНЕС

И бедността, и религиозността на мюсюлманите в гетата са най-големи. Религиозността в средите на турското население съвсем не е висока, доста по-висока е тя в средите на българоезичните мюсюлмани, а достигаща 100% в гетата. Това обобщение направи проф. Евгения Иванова, ръководител на изследователски екип от Нов български университет, който съвместно със социолозите на "Алфа рисърч" реализира най-новото проучване на нагласите сред мюсюлманите в България. В предаването "Нещо повече" проф. Иванова акцентира върху един от аспектите на проучването:

Изследването показва, че няма среда за развитие на ислямизъм и радикализъм сред българските мюсюлмани, включително в гетата. Никой не може да изключи индивидуални акции на радикализация, но и качественият, и количественият метод на изследването потвърдиха, че няма среда.

Ръст на религиозността не означава нито ръст на радикализацията, нито ръст на тероризма, категорична беше проф. Евгения Иванова:

Това, че сред младежите религиозността расте, може да има много други различни основания. Напротив – по-високата религиозност е препятствие пред радикализма и тероризма, а не обратното. За мен много по-опасната тенденция сред младите хора в гетата в момента е необразоваността и незнаенето на български език. Защото когато пораснат, тези деца ще бъдат абсолютно маргинализирани, включително поради незнаене на езика.

Образованието в момента е най-голямата грижа, а не произвеждането на процеси, допълни проф. Иванова, визирайки т.нар. процес срещу имамите в Пазарджик, който според нея дори се тиражира с погрешно наименование - за радикален ислям, вместо за ислямизъм. В България няма имами, които проповядват радикален ислям, подчерта Евгения Иванова:

Процесът не е приключил. Не бих се наела толкова лекомислено да твърдя, че има такива имами в България. Процесът е доста спорен и не би трябвало с лека ръка да твърдим едно или друго, преди той да е свършил.

Определено има такива имами, не се съгласи Костадин Костадинов от Движение "Възраждане". Мюсюлманите в България са много нееднородна общност, изтъкна още той в предаването "Нещо повече" и обърна внимание върху геополитическото измерение:

В света се надига ислямофобия и ние, намиращи се на границата на християнството и исляма, имаме всички основания, предвид горчивия си исторически опит, да се притесняваме от това, което се случва.

Чуйте двете мнения в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени