Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволненият служител на МП Любомир Талев се оказа единственият отговорен за гафа със законопроекта за уседналост

Любомир Талев: Не съм обсъждал законопроекта с никого извън министерството

| обновено на 07.04.17 в 15:00
Уволненият служител на правосъдното министерство Любомир Талев се оказа единственият отговорен за гафа със законопроекта, въвеждащ тримесечна уседналост в изборите за президент и парламент.

Четири дни след скандала пред журналистите изявление направи заместник правосъдния министър Деница МитроваПо думите на Митрова, която направи кратко изявление, без да допусне журналистически въпроси, Талев, в качеството си на шеф на Съвета по законодателството, е качил за обществено обсъждане проектопромените в няколко закона в нарушение на нейна заповед и без да ги съгласува с правосъдния министър Мария Павлова.

Той не бил отразил във финалния вариант нейни разпореждания за редакция на текстовете, свързани с правата на българските граждани зад граница. Те препращали към регламентацията, въведена в Изборния кодекс, отнасяща се до уседналостта на българските граждани тук и на територията на всички страни-членки на ЕС.
В нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадане правото на глас на български граждани, живеещи на територията на ЕС – декларира Митрова. 
Друго нарушение на Талев било, че се опитал да стартира съгласувателна процедура в нередактирания вариант, преди да е изтекъл срокът за обществено обсъждане. Заместничката на правосъдния министър повтори, че Любомир Талев е освободен, защото е уронил престижа на Министерство на правосъдието и потвърди, че законопроектът е бил обсъждан с Правния съвет на президента.

Аз съм член на политическа партия ГЕРБ, но Законът за държавния служител не го забранява. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" уволненият служител Любомир Талев:

Няма забрана, включително и за президента, за това той да бъде член на политическа сила, само не може да е член на ръководството. За един държавен служител важи същото. Аз съм редови член, не съм член на ръководството. Винаги при изпълнение на службата си съм се придържал към това да бъда политически безпристрастен.

Не съм обсъждал законопроекта с никого извън министерството, тъй като, като държавен служител, моите задължения са по работа да говоря с колегите и началниците си, а не с външни хора, допълни още Талев:

Единствено извън министерството това е обсъждано в президентството. Имаше текстове, които са най-малкото спорни, но моята работа, като държавен служител, не е да оспорвам политическата воля на ръководството на министерството. Беше повдигнат въпросът за това, че има съмнения, че тези текстове нарушават Конституцията, при което професор Друмева посочи номер на конституционно решение, по което тя самата е докладчик и което може да се използва като аргумент, че текстовете не са противоконституционни. Самите тези текстове за уседналостта, тъй като те не бяха предварително подготвени, ги писахме в кабинета на професор Друмева. Тя намери действащи текстове за уседналост в Изборния кодекс и продиктува как да се запишат. Когато се обсъждаше дали да се прави разлика между страни в Европейския съюз и страни извън Европейския съюз, господин Иво Христов каза, че ако допуснем уседналостта да важи за Европейския съюз, това означава да допуснем и българските турци в Германия да гласуват.

В звуковия файл можете да чуете обобщение на Силвия Великова и цялото интервю с Любомир Талев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна