Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има съгласие Домът на операта да е в Панаира

| обновено на 07.04.17 в 11:10

Идеята Домът на Пловдивската опера да бъде построен в панаира е обсъждана при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в Пловдив и срещите й с областния управител и кмета. 

По време на разговорите е получена информация, че има съгласие от собственика на Международен панаир Георги Гергов да преотстъпи терен за сграда на операта, ако общината получи държавния дял в дружеството от 20,63 на сто, които миналото лято не пожела, заради тежкото му финансово състояние. 


Това разказа пред Радио Пловдив Любозар Фратев – председател на сдружението „Дом за пловдивската опера. Ще има размяна на активи. Важното е това  да стане със споразумение, подготвено много отговорно и безкористно, с което да се гарантира, че общината ще получи терен без тежести, обясни той.

Идеята е общината да придобие собственост върху терена и върху него да има строителство. Така общината ще получи нещо, което си заслужава и в бъдеще време ще има сериозен дял за управлението на сградата, каза Фратев. По думите му, теренът, който се намира на югозападния край на панаире е много хубав – с изглед към булеварда и към реката, с възможност за паркинг. Това е много подходящо място, стига сделката да се направи много отговорно и да е изчистена от всякакви тежести, повтори председателят на Съвета по туризъм.

Според него пари за строителството ще се намерят, възможно е и частно финансиране. Това ще бъде сграда, която ще се управлява от дружество, а операта ще прави изкуство. Необходим е сполучлив мениджмънт, който да носи приходи, защото оперният туризъм носи изключителни приходи. Всички, които имат приност ще бъдат съсобственици в акционерното дружество, включително и гражданите, които участват  със собствени средства в строителството, както в миналото нашите съграждани са давали своя принос, за да има храм на изкуството, каза Любозар Фратев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна