Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомат помага на хора с двигателни проблеми

Снимка: БГНЕС



Българката д-р Анелия Хохвартер, която от дълги години живее и работи в Австрия като офталмолог, помага и на нуждаещи се хора в България, както и в други страни по света. Тя участва в много социални проекти - пътува на мисии в Йемен, Зимбабве и Етиопия, където изгражда първия очен хирургичен център. В Етиопия се ражда романът й „Пътуване“, парите от който дарява за кампанията „Локомат за България". Локомат е медицински робот, който помага в лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции.

По неофициални данни над 20 хиляди души в България имат нужда от този уред, каза д-р Хохвартер и допълни, че апаратите, с които разполагаме в България - Локохелп, правят частична рехабилитация на тялото, а Локомат е за цялостна рехабилитация на тялото.

Тези локохелпи, които са в България, те са за деца до 6-годишна възраст. Да не говорим, че за млади хора на 30 или 40 години, няма къде да се лекуват.

Локомат струва 370 хиляди евро, каза д-р Хохвартер:

Аз съм успяла да издействам от фирмата производител да получим за България гаранция от две години, вместо една, в които поемат всички консумативи.

Още по темата – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени