Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще работи програмата на НОИ за санаториумите

Националният осигурителен институт (НОИ) заплаща до четири диагностични и съответно терапевтични процедури по ценоразпис, утвърден от надзорния съвет на НОИ. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт за вас" доктор Румяна Павлова от НОИ:

Изцяло се поемат нощувките, тоест нощувките са без доплащане от страна на правоимащите лица. Предоставя се и частична парична помощ за хранене, която във връзка с по-големия бюджет, който е отделен за тази дейност, вече поемаме 7 лева от размера на храненето за един храноден, т.е. до пълния размер, необходим за извършване на храненето в рамките на един храноден, разликата се поема от лицата, като максималната сума, която сме определили за доплащане от страна на лицата, е 18 лева. Има и изпълнители, които предлагат по-нисък размер на това заплащане. Цялата тази информация е качена и на интернет страницата на НОИ.

Тази година изпълнителите, които ще извършват тази дейност, са толкова, колкото бяха и през предходната година, просто толкова бяха кандидатите, които участваха в процедурата, добави д-р Павлова:

Разликата е, че единият от изпълнителите, Военномедицинска академия (ВМА), отпадна, а това беше един доста търсен изпълнител. Той отпадна поради промени в структурата на ВМА. Отпадна и обектът в Поморие. Към профилактика и рехабилитация имаме два нови обекта. Единият обект е в "Дружба", а другият е в Старозагорски минерални бани.

Цялото интервю с доктор Румяна Павлова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна