Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамаск: Американската атака в Сирия беше глупаво и безотговорно поведение

В позиция на сирийското посолство в България се казва, че Дамаск осъжда всякаква употреба на химически оръжия и изразява съжалението си за загубата на невинни животи

| обновено на 07.04.17 в 16:43
Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската атака срещу въздушната база в централна Сирия е била глупава и безотговорна, обявиха от кабинета на сирийския президент Башар Асад. Това, което Америка направи, не е нищо повече от глупаво и безотговорно поведение, което само разкрива нейното късогледство, както и политическа и военна слепота за реалността, пише в изявление на президентството. Според Дамаск американската атака показва, че Вашингтон наивно е последвал фалшива пропагандна кампания, т.е. обвиненията за химическа атака на правителствения режим срещу цивилни по-рано тази седмица.

Въздушното нападение на Вашингтон е затвърдило решимостта на Дамаск да се бори с терористичните групировки в Сирия. Тази агресия увеличи решимостта на Сирия да поразява терористичните агенти, да продължи да ги смазва, пише още в изявлението.

В позиция на сирийското посолство в България, разпространена днес, се казва, че Дамаск осъжда всякаква употреба на химически оръжия и изразява съжалението си за загубата на невинни животи. Правителството в Сирия категорично отхвърля фалшивите обвинения в употреба на отровни химически оръжия от страна на сирийската армия в Хан Шейхун срещу сирийски цивилни, използвани от въоръжени терористични групи като жив щит, се казва в позицията.
Сирия потвърждава, че армията й не притежава каквито и да е химически оръжия и никога не е използвала такива. Дамаск определя американския военен удар като агресия срещу суверенна държава, като атака, която ще засили терористичните групи, срещу които Сирия се бори през последните 6 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна