Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Тръмп се намеси след химическата атака в Сирия

| обновено на 07.04.17 в 17:02
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което определено трябва да се каже, е, че ракетните удари срещу сирийската база е еднолично, едностранно решение за нанасяне на такъв удар от страна на американското държавно ръководство и лично на президента Тръмп. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" генерал Кирчо Киров:

Информацията, с която аз разполагам, е твърде противоречива. Един от вариантите е, че руснаците са били предупредени по военния канал, който съществува за връзка между военните структури на Русия и САЩ, ангажирани в Либия, и касае преди всичко сигурността на сирийското въздушно пространство от гледна точка да не се получат нежелателни инциденти между руската и американската авиация и тази на съюзниците на САЩ и Турция. От друга страна, има съобщение на руската страна, че не е била предупредена, така че аз бих се въздържал от коментар на въпроса дали САЩ са предупредили Русия, защото трябва време, за да постъпи по-достоверна информация. Очевидно това е едностранно решение на американската страна и факт е, че това поставя под сериозно съмнение съществуващата световна система за сигурност, защото се подчертава това, че американската страна си е самовъзложила правото да взема еднолично решение по въпроси, които не са единствено и само от нейна компетентност. Аз очаквам едно развитие на руската позиция, едно втвърдяване на тази позиция. Ген. Кирчо Киров

Обективно погледнато, ако така нещата се развиват и занапред – без взаимни уточнения, без взаимно предупреждаване, светът се придвижва към ръба на един нов конфликт с много по-големи измерения, допълни ген. Киров:

Аз мисля, че руската страна ще прегледа много внимателно и много балансирано данните и фактите за този удар и причините, поради които това решение е взето, защото дори самата американска страна, която нанася тези удари, не твърди каквито и да било конкретни неща за така наречената "газова атака", а използва обтекаемия термин "предполага се". Можем да считаме, че са налице предварително заложени концептуално неща в позицията на американците, в позицията на техните съюзници, които произтичат от изначалната им позиция, че в Сирия трябва да бъде сменено държавното ръководство или т.нар. "режим" на Башар Асад. Мисля, че това най-ясно беше артикулирано от държавния секретар на Съединените американски щати, който заяви, че САЩ започва да предприема стъпки по отстраняването на Асад.

Цялото интервю с генерал Кирчо Киров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна