Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патрик Уайт: Тероризмът и Брекзит могат изцяло да изменят туристопотока

Снимка: БГНЕС

Тероризмът и излизането на Великобритания от Европейския съюз могат да променят туристическата и авиоиндустрията. Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" експертът от една от големите британски компании в сектора Патрик Уайт

Възможно е да има размествания в потока от туристи, но е много трудно да се прогнозира. В общоевропейски план ще има все повече китайски туристи заради облекчаването на визовия режим, обясни експертът:

Това важи и за Индия и още някои азиатски държави, където все по-ясно се образува средна класа, която може да си позволи да пътува в чужбина. Друг фактор, който като цяло променя туристическата индустрия, са терористичните атаки. Видяхме няколко такива в Турция. Тази държава беше много привлекателна за европейските туристи, но сега интересът им се пренасачи към Испания, Португалия и Италия, както и към няколко други държави във вътрешността на континента.

В краткосрочен план всички сектори, които са свързани с пътуването, страдат заради обезценяването на паунда миналата година срещу долара и еврото. Това направи разходите на компаниите от сектора по-големи. Ще дам пример - самолетното гориво стана по-скъпо за британските компании именно заради обезценяването. Така че тази и следващата година браншът ще понесе удара от първоначалния ефект от Брекзит и потребителските цени бавно ще започнат да се качват за тези, които избират къде да отидат на почивка.

Запитан как ще се отразят на индустрията възможните ограничения върху свободното движение на хора - особено в дългосрочен план след двугодишния период на преговори, Патрик Уайт коментира:

Мисля, че е малко вероятно да се стигне до какъво и е да е вид ограничаване на движението, защото въвеждането на визов режим ще е много неприятно за страните от Европейския съюз. Знаете, че държави като България, Испания и Франция са посещавани от стотици британски туристи. Именно заради това казвам, че е малко вероятно да се стигне до визови режими или други ограничения. Но никой не може да бъде сигурен, защото по време на преговорите ситуацията може да се нажежи и преговарящите да решат, че е много необходимо да въведат ограничения. Това не е от интерес на бизнеса или на хората, но въпросът в крайна сметка е политически.

На въпрос доколко атентатите по света оказват реално влияние върху туризма, защото в Турция те са доста чести и това плаши туристите, но какво ще бъде отражението например на атентатите в Санкт Петербург или Лондон, британският експерт посочи:

Атаките в Брюксел и Париж удариха местните пазари. По отношение на Лондон, трябва да отбележа, че загинаха и туристи. Принципно, Лондон е доста привлекателна туристическа дестинация и във времето е доказал устойчивостта си в това отношение. Все още обаче е много рано, за да отговоря специално за Лондон. Трябва да видим данните за туристопотока и да видим дали атаката е имала ефект върху него.

Авиационната индустрия е много разтревожена заради Брекзит, отбеляза още Патрик Уайт:

Знаете, че ръководителите на няколко авиокомпании бяха против излизането на Великобритания и сега правят всичко възможно да лобират в парламента за специална сделка за авиационната индустрия. Тя спечели много от либерализирането на пазара и от свободното движение на хора. Може да се помисли за сделки с отделни държави - например Обединеното кралство да се договори с Испания, но си спомняте реакцията на Брюксел. Оттам беше казано, че в Европа има свободно движение и всеки трябва да може да лети, където си поиска. Затова притесненията остават. Тук ще добавя развитието на нискотарифните компании през последните 15 - 20 години. Те направиха пътуването лесно и евтино до много места в Европа, а сега заради Брекзит нещата могат да се променят, което е изключително тревожно.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна