Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на Агенцията за борба с градушките са готови на ефективен протест, проблемите в сектора остават нерешени

На среща със земеделския министър утре ще се направи последен опит да се намери решение на проблема за недостатъчния брой служители, които осигуряват градозащитата

Снимка: БГНЕС

Работещите в Агенцията за борба с градушките, които излязоха с протестна декларация, отново се готвят за гражданско неподчинение. Причините са – недостатъчният брой на специалистите, които работят на ракетните площадки за защита от градушки, ниското заплащане (заплатите в сектора са около 460 лева) и недофинансирането на дейността. 

Заместник-председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова заяви в ефира на "Хоризонт", че протестната декларация е изпратена до различни институции, от които се очаква реакция, като основната отговорност е на Министерството на земеделието. Ако не се намери изход, служителите на агенцията се готови след началото на сезона, който започва на 27 април, да спрат дейност – на различни дати в различните полигони, в знак на протест.

След ден ще се проведе среща със земеделския министър, която е последен опит да се намери решение на проблемите преди началото на сезона за борба с градушките, за да не се стигне до протест. Васильонова отбеляза, че целта е напрежението да не ескалира и да не се стига до ефективни протести, така че да остават незащитени от градушки площи:

Никой няма нужда от ескалиране на тези процеси и недоволства. Ние продължаваме да водим диалог с МЗХ. Утре председателят Светла Василева и изпълнителният директор на агенцията имат среща с министър Бозуков, за да потърсят последно, финално решение на въпроса преди откриването на сезона. 

Васильонова изтъкна, че основният проблем, за който нееднократно са предупреждавали, е недостатъчният брой специалисти ракетострелци и тяхната прекомерна натовареност:

Нашият казус е много прост – хората в тази агенция са 593 по щатно разписание, което е абсолютно недостатъчно да се изпълняват ефективно задачите на агенцията. Това означава, че работещите по ракетните площадки стрелци трябва да работят в намален състав, и понеже те работят на трисменен режим, те не успяват да спазят почивката след положеното 24-часово дежурство, защото не достигат хора. Налага се да работят по двама на площадка, което е абсолютно недостатъчно и е невъзможно след това те да се възстановят. 

Синдикалистът обясни, че за нормалната работа на площадките за борба с градушките са необходими 5 души, но служителите са готови да се откажат от исканията си за повишаване на заплащането, ако бъде увеличен щатният състав, така че на площадка да работят дори и по трима стрелци.

Снимка

В разговора се включи и  председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Георги Калинчев, който отбеляза, че земеделците са готови да се включат заедно с държавата във финансирането на борбата с градушките и че те напълно подкрепят исканията на служителите на агенцията:

Ние без тяхната помощ в тези времена, когато процесите през последните 3-2 години стават просто неудържими, когато има такива тежки градоносни облаци, ние без тях просто ще бъдем на ръба на фалита. 

Време е сезонът да бъде открит и ние да получим защита от тях, отбеляза Калинчев и отново подчерта: Без тях положението при нас ще бъде на ръба на оцеляването. 


Интервютата на Веселина Миланова с Валентина Васильонова и с Георги Калинчев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени