Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Андреев: С дарените количества кръв обикновено задоволяваме лечебните заведения, проблем възниква през лятото

Снимка: БГНЕС

Всеки ден само в София се преливат около сто литра кръв, а за да се задоволят нуждите от кръв и кръвни продукти, всеки ден в столицата трябва да даряват поне 250 души. В рамките на вчерашната кръводарителска акция, организирана по традиция на Цветница, се отзоваха около 100 дарители. 

Въпросът има ли у нас проблем с кръводаряването, коментира в предаването "Преди всички"  директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев. Той потвърди, че дарителите на кръв не достигат, като съобщи, че през последните три години те са между 166 и 170 хиляди:

С така дарените количества кръв в момента успяваме да задоволим лечебните заведения, обясни Николай Андреев, но отбеляза, че през летните месеци, когато много от хората в отпуск, има спад в кръводаряването и възникват проблеми. Затова често се разчита на близки и приятели на пациентите, които да даряват. 

Д-р Андреев припомни, че даряването на кръв не вреди, дори има някои положителни ефекти за здравите хора:

Даряването на 450 милилитра не се отразява на един здрав организъм. Това е една кръвозагуба, която е минимална, но стимулира костния мозък да възстанови – защото това все пак това е някаква кръвозагуба, и в сакчето с дарената кръв да има клетки, които организмът трябва да си ги възстанови. 

Затова това е един стимул за костния мозък, въобще за организма на кръводарителя, посочи д-р Андреев и припомни, че годишно мъжете може да даряват 5 пъти, а жените – 4 пъти. Директорът на Националния център по трансфузионна хематология подчерта, че няма вероятност кръводарителят да бъде заразен с някакво заболяване. Дарената кръв се изследва за HIV/СПИН, хепатит  В и С и сифилис, като има и национална информационна система за кръводарителите. По отношение на заболявания като малария и туберкулоза се разчита на информацията, която дава дарителят, тъй като ако всеки сак кръв се изследва и за такива болести, това би блокирало системата за осигуряване на кръвни продукти в здравеопазването.

Д-р Андреев каза още, че според него често има проблеми в комуникацията между лекуващите лекари и кръвните центрове, което създава напрежение. В системата има и кадрови проблеми, подчерта още Николай Андреев.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна