Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Истинското състезание може да се получи при съдийската колегия във ВСС

Снимка: БГНЕС

Изчете срокът за номинации за новия състав на Висшия съдебен съвет. Над 20 са кандидатите за съдийската колегия, а над 13 – за прокурорската. 

Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията прогнозира в интервю за предаването "Преди всички", че очаква истинското състезание да се получи при съдийската колегия:

Там няма ясна йерархия и подчиненост, каквито има при прокурорската колегия. Там и броят на кандидатурите предполага по-сериозно, основано на обективни критерии състезание. При прокурорската нещата до известна степен изглеждат малко или много предрешени в определена посока. Самата структура на прокуратурата и самата централизация не създават предпоставки за свободно и обективно състезание. Издигнатите кандидати имат своите шефове. Колкото и да се гарантира тайната на вота, все пак става дума за хора в определени връзки на подчинение в една много силно централизирана система.

Марков определи новата система за избор на магистрати като много добро начало и подчерта, че от тук нататък принципът един човек един глас трябва да бъде силно отстояван. По думите му, ако излязат проблеми при този вот трябва да се търси технологичното им отстраняване, за да се запази този начин на избор, защото едва ли като метод може да бъде намерен по-добър от този, в който всеки магистрат има своя глас равен на гласа на всеки негов колега.

Това е един добър тест, при който голяма част от проблемите биха могли да изплуват на повърхността и ще дадат възможност да се мисли за механизми за отстраняването им. Начинът, по който се организират тези избори, е по-добрият, коментира Димитър Марков.

Експертът очерта ключови въпроси пред новите членове на ВСС:

Как ще се опазят от политическо и икономическо влияние в работата си като членове на ВСС, тъй като видяхме, че при последния ВСС това се оказа най-голямата му слабост. И второ – на какви принципи ще кадрува новият ВСС, защото това е най-силното му правомощие.

В анализ на оценката от Брюксел за българската съдебна система Димитър Марков изтъкна, че ресурсите, които се отделят за съдебната система у нас, са сред най-големите в Европа, а същевременно  броят на новообразувани дела на година е сред най-малките и посочи:

От тук нататък не виждам как би бил състоятелен аргументът, че проблемът не е във Висшия съдебен съвет, тъй като ВСС управлява една система, която според доклада харчи най-много, има най-ниско обществено доверие и съответно хората най-рядко се обръщат към нея. Ако това не е управленски въпрос, то кое би било?

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Марков чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна