Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данко Калапиш, директор на 52-ро СУ: Винаги съм готов да говоря с родителите на Габи

Снимка: БГНЕС

Директорът на столичното 52-ро училище Данко Калапиш обясни в интервю за "Хоризонт", че все още няма официална информация за хода на разследването и за причината за смъртта на 11-годишната Габриела. Момиченцето почина след спречкване със свой съученик в края на февруари. Вчера беше разпространено писмо на родителите, че съдебно-медицинската експертиза е установила сериозен здравословен проблем на детето. Според тях се прави опит да се скрие истинската причина за смъртта на момичето. Данко Калапиш посочи:

Тази диагноза, която е цитирана в моето писмо, е съобщена от родителите в тяхното писмо до министерство на образованието, до омбудсмана и до всички медии. Бих искал да помоля всички отговорни институции да направят необходимото, за да информират нас и цялата общественост за това, което се случва в момента, и да излязат със становище, защото наистина е много тежко за всички това, което се случва.

Продължихме като едно семейство, успяхме да продължим като една общност. Нямаме нито едно преместено след инцидента дете, напротив – имаме новозаписани. Считам, че сме успели да овладеем много тежката ситуация за всички нас, сподели още директорът. Той заяви готовността си за среща с родителите на починалото момиченце:

Стресът, шокът и трагедията, които тези хора преживяват, е много голям. Среща с родителите на Габи винаги бих осъществил, за да изясним нещата, защото очевидно имаме неточности и разминавания, в това, което се казва.  

В коментар на излъчените в медиите репортажи за назряващия конфликт между родителите на детето и ръководството на училището Калапиш изтъкна:

В телевизионните кадри видях три семейства на три деца от училището. В репортажите, които бяха излъчени, мога да кажа, че не видях хора, които познавам.

Момчето, заради спречкване с което почина Габи, към настоящия момент посещава самостоятелна форма на обучение и не посещава училището, стана ясно от думите на директора.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна