Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 април се приемат номинации за конкурса за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова"

Снимка: БГНЕС

След дни изтича срокът за кандидатстване за шестите годишни награди за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова". В предаването "Хоризонт до обед" журналистът Иглика Горанова обясни, че конкурсът е обявен за млади журналисти. Крайният срок за кандидатстване е 20-и април. Право да бъдат номинирани имат само подписани материали, тоест авторът трябва да застане зад текста, текстът трябва да има лице, уточни Горанова.

Материалите трябва да бъдат от периода 1 април 2016 -  31 март 2017 година. Сред членовете на журито са Люба Ризова, Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Иван Бакалов, Къдринка Къдринова.

Голямата награда е 3 хиляди лева, има възможност за присъждане и на две поощрителни награди от 500 лева. Церемонията по награждаването ще се състои на 11 май.

Фондацията финансира придобиването на международен опит и изпраща на обучения млади журналисти в чужбина. Тази година стажът ще бъде в онлайн издание, базирано в Прага, съобщи още Иглика Горанова.

В размисъл върху стандартите на журналистическата професията днес тя си спомни за Радостина Константинова:

Радостина Константинова беше изключителен професионалист, много харизматичен човек и ръководител, който умее да мотивира хората. Тя придаваше смисъл на работата. Търсехме важни, значими теми, които касаят обществото. Държеше много на истинността на фактите.

Хората, които уважават професията си, а такива все още има, те работят с това, което всички сме учили, с АБ-то на журналистиката - фактите, истинността на фактите, различните мнения. В момента се наблюдава смесица на информация и коментар - за разследване се представят неща, пуснати в пощенската кутия, разнасят се флашки. И не е ясно нито кой е източникът, нито го има мнението на засегнатата страна, нито сериозна проверка на фактите. Това принизява професията. Не я прави общественозначима. Прави я за вътрешна саморазправа, на много ниско ниво.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна