Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън: Асад не може да бъде част от мирното бъдеще на Сирия

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати не смятат, че президентът на Сирия Башар Асад може да бъде част от мирното решение на конфликта в страната. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън на срещата на външните министри от Г-7 в италианския град Лука.

Вашингтон се надява, че Москва ще се откаже от подкрепата си за Асад, защото негови постъпки като химическата атака от миналата седмица са го лишили от легитимност. Въпросът е дали Русия ще продължи да бъде съюзник на режима на Асад, Иран и "Хизбула", или ще премине на страната на Запада, обясни Тилърсън.

Искаме да облекчим страданията на сирийския народ. Искаме да създадем бъдеще за Сирия, което е стабилно и сигурно. Русия може да бъде част от това бъдеще и да играе важна роля или може да поддържа съюза си с тази група, която според нас няма да служи на интересите на Русия в дългосрочен план, каза Рекс Тилърсън.

Американският държавен секретар допълни, че е ясно, че идва краят на режима на Асад. Надяваме се, че руското правителство ще заключи, че се е съюзило с ненадежден партньор, каза още Тилърсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна