Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Кьосева: Мачът за Централноевропейския университет не е загубен

Протест срещу опитите за закриване на Централноевропейския университет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мачът все още не е загубен. Въпреки че президентът подписа закона, той все още може да бъде подложен на контрол от Конституционния съд. Голяма част от юристите обосноваха неговата противоконституционност. Това каза в предаването "Преди всички" Светла Кьосева, журналист и преводач, която от години живее в Унгария, по казуса със заплахата от затваряне на Централноевропейския университет в Будапеща.

Самият ЦЕУ, преподаватели, студенти, народни представители могат да сезират съда, може да се намеси и омбудсманът, уточни Кьосева. Има и възможност обикновено съдилище да разгледа случая и ако се прецени, че законът е противоконституционен, самият съдия да го внесе за разглеждане в Конституционния съд. Подадено е заявление за организиране на референдум по въпроса, обясни Кьосева:

Американското правителство застана зад университета, говорителят на външното министерство на САЩ призова унгарското правителство да не прилага закона. Това означава, че американската страна не смята да преговаря с Орбан по въпроса. Унгарският държавен секретар по образованието направи опити да обясни пред журналисти в Брюксел, че никой не иска да затваря университета, че дори университетът да не изпълни условията, пак може да се намери решение да не бъде затворен. Някои изтълкуваха това като отстъпление от твърдата линия на Орбан.

Цялото интервю по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна