Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова ли е София за Европейска столица на спорта и кои от емблематичните спортни бази работят

Снимка: БГНЕС

На фона на заявката на София да бъде Европейска столица на спорта, в града няма достатъчно открити басейни за спорт, показва проверка на програма "Хоризонт". Единственият в София басейн с олимпийски размери - този на ЦСКА, тъне в разруха:

Когато правеха ремонт, 2003-та, извадиха един джип, хвърлен на дъното на този басейн, спомня си Пламен Дочевски, бивш шеф на Военната спортна асоциация:

Зала за гимнастика, зала за волейбол, олимпийски плувен басейн, нищо от това не работи. Не работи. Скара бирата работи.

Електронното табло, някога изписвало параметрите на успехите на Таня Богомилова, също не работи.

2008, 2009 година беше сменена цялата дограма, изпочупено. Снимаха тук някакъв филм, екшън героите, Силвестър Сталоун. Те търсили точно тази разруха. Ламарината са я прибрали циганите. Беше медна ламарина, страхотна, продължава разходката си Дочевски сред онова, което е останало от басейна:

Хотелът е правен за времето си добре, здраво, масивно. Изведнъж 2010-а година Министерство на отбраната решава, че спортен комплекс не му е необходим. При положение, че аз съм убеден, че половината от военнослужещите не могат да плуват.

Славата на съоръжанието отдавна е потънала в потъмнялата вода. Откакто Министерството на спорта стопанисва съоръжението няма кой да се грижи за него, отбелязва Пламен Дочевски:

Има потенциал този комплекс. Хотела го познавам, и басейна - те са правени много стабилно в ония години, когато не е жален бетон, не е жалено желязо. Мисля, че чак толкова пари няма да трябват. В София мисля има два басейна, един на Дианабад и басейн "Спартак". За двумилионен град това е абсолютно недостатъчно.

За Дочевски София не може да бъде Европейска столица на спорта:

За мен е смешно, защото това е една от най мръсните столици. Столица, в която децата са на първо място по наднормено тегло, по високо кръвно налягане.

Десетина са басейните, които стават за плуване в София, категоричен е Пламен Дочевски:

Сега се построиха много басейни, които стават за монокини, за плуване не стават. Те са с бъбрековидна форма, наоколо звучи музика, далеч от спорта. Всеки трети човек, който ме срещне, ме пита къде да си запиша детето на плуване. И аз мълча. Питам "В детската градина няма ли?" Ами, няма, пък има някакъв малък басейн. Трябва да се създаде спортна база. Плувните басейни са малко, а тези, които съществуват, не са добре поддържани. Най-хубавият, най-красивият, най-подходящият, най-прекрасният басейн - "Мария Луиза" не работи.

Председателят на Постоянната комисия по спорт и туризъм към Столичния общински съвет Таня Георгиева съобщи в предаването "Хоризонт до обед", че проблемът за собствеността върху плувните басейни е огромен, а Общината се опитва да компенсира това с поддържане на действащи басейни и откриване на нови такива за по-малките деца. Георгиева даде пример с новоизградена спортна база с действащ плувен басейн в 88-о училище в квартал " Овча Купел". Тя посочи още, че два от басейните в люлински училища – единият от които не е функционирал, а другият бил пред затваряне, са били реновирани и в момента действат.

Правим почти всички детски градини, а те не са малко, с плувни басейни по стандарт, допълни Таня Георгиева.

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени