Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От БАБХ разясняват

Как да купим качествени и безопасни яйца

Яйцата трябва да са чисти, без напуквания и с маркировка
Снимка: Светослав Цветанов

Във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, от около седмица се правят засилени проверки в търговските обекти и по пазарите. Извършват се от 5 април до 8 май в цялата страна от инспектори на Българската агенция по безопасност на храните съвместно с колеги от Комисията за защита на потребителите. Проверяват се както обекти за търговия на дребно, така и търговци на едро, производствени предприятия и кланици. Днес е Велика сряда и ден преди да се заловим с боядисването на великденските яйца (е, може и в събота), добре да си напомним как можем и сами да следим за качеството им.
Яйцата бързо и лесно се развалят, когато ги купуваме, трябва да гледаме те да са от регламентиран производител, да бъдат съхранявани на хладно (от 5 до 18 градуса), да имат и съответната маркировка – поясни в ефира на Радио София д-р Силвия Каменова - началник сектор „Обекти, търговия на дребно, заведения за обществено хранене и пазари“ към Софийската дирекция по безопасност на храните. - Яйцата не бива да са изложени пряко на слънчева светлина, да са напукани или замърсени.

Д-р Каменова съобщи, че и тази година колегите ѝ – инспектори от БАБХ, вземат проби на произволен принцип и ги изследват. Проверки ще се извършват и за други хранителни продукти. Налаганите санкции са в зависимост от нарушението, но варират от 500 до 10 000 лева.

По време на празниците ще има и дежурни екипи на БАБХ, а телефонът за сигнали е 0700 12299.

До момента за района на столицата сериозни нарушения на се констатирани.

Чуйте повече по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна