Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на Турция след референдума - анализ на експерти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящият референдум в Турция носи важни послания, не само във вътрешен, но и във външнополитически план – около това мнение се обединиха в анализите си по темата журналистът, балканист и експерт по въпросите на Турция – Зоя Димитрова, и Димитър Бечев старши сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон. Според тях ден, преди допитването, все още е трудно да се направи прогноза какъв би бил резултатът, а причината – поляризирането на общественото мнение в Турция:

До голяма степен гласуващите са разделени – „Гласувам в подкрепа на Ердоган“ или „Гласувам срещу Ердоган“ . Това е един доста неправилен подход, защото дори и да бъдат одобрени конституционните промени, те ще влязат в сила едва през 2019-а година и то след произвеждането на парламентарни и президентски избори, т.е. разширените пълномощия, които ще бъдат дадени на бъдещия президент,  не е гаранция,2 че те ще бъдат дадени точно на Ердоган, каза Димитрова.

Независимо от резултата от утрешното гласуване, в момента в Турция се вижда силата на президентската власт, категоричен е Димитър Бечев:

На практика президентската република вече съществува, но разбира се за Ердоган формална конституционна програма е нещо много важно и е приоритет за него от доста време. При положение, че резултатът е „не“, ще доведе до някаква форма на нестабилност.

Не изключвам при положителен резултат на референдума да има един период на напрежение и на масови протести, особено в големите градове, където има по-голямо противопоставяне на тези промени, каза още Димитрова.

Още подробности по темата можете да чуете в звуковия файл от интервюто на Георги Марков със Зоя Димитрова и Димитър Бечев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна