Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви мерки трябва да предприемем, за да не ставаме жертви на имотни измами

Снимка: БГНЕС

Със съживяването на имотния пазар е нормално да се увеличи и броят на случаите, в които има опити за имотни измами. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петромир Кънчев адвокат, занимаващ се с имотни измами:

Общо взето едната част от препятствията, които един купувач ще срещне са тези при самото предлагане на имота – сайтове, където се предлага един имот на изключително по-ниска цена от тази, на която в действителност се продава. Понякога търсещите имот не стигат изобщо до собственика на имота, а говорят само с някакъв посредник, по този начин така и не се случва никаква сделка. Има случаи, в които се преговаря с лице, което не е собственик на имота или самият имот има някаква тежест, която при неговото придобиване преминава към купувача. По този начин купувачът плаща за нещо, за което не е трябвало.

Покупката на един недвижим имот не е нещо, което правим всеки ден, така както купуваме хляб или сирене, подчерта адвокат Кънчев:

Закупуването на имот е нещо, което се случва сравнително рядко в живота на човек. Превенцията и вниманието трябва да бъдат повишени и да се използва експертна помощ както от брокери на недвижими имоти, които познавате, така и от адвокати, които могат да проверят документално дали този имот няма тежести. Моят съвет е, когато купувачът хареса даден имот и счита, че това е нещото, което той ще купи, да обърне сериозно внимание на документалната част на сделката. Има много подводни камъни и ако купувачът няма опит с тези неща, е твърде възможно да се купи имот от човек, който не е истинският собственик, или имот, който е натоварен с тежести, затова е добре при такива сделки да се наеме адвокат, който да провери всичко.

Цялото интервю с Петромир Кънчев и репортаж на Даниела Костадинова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна