Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: Сериозно е оборена тезата за легитимността на референдума в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След вота в Турция централната тема вече е легитимността на самия референдум. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов, според когото се виждат три главни направления в това отношение – международните реакции, вътрешните несъгласия и оспорване на вота, както и самата техника на гласуване.

Венецианската комисия се обявила три съществени пропуска във вота, отбеляза той по повод международните реакции:

Първият е, че се концентрира се прекомерна власт в една институция със сериозен заряд да повлияе върху баланса на разпределението на властите. Второто е – съмненията и подозренията за независимостта на турската съдебна система, а третото е – условията, при които се извършва референдумът, а именно при извънредно положение в страната.

Най-важна е легитимността, защото Ердоган и сегашните власти в Турция искаха да покажат на целия свят, че са легитимни. Сега обаче тази теза е сериозно оборена.

ОССЕ и ЕС също са казали ясно, че на участниците в изборите – противници и привърженици на Ердоган – не са били дадени равни възможности, припомни Димов.

В Турция както основната опозиционна Народнорепубликанска партия, така и легалната Кюрдска демократическа партия официално оспориха резултатите, именно защото не им е даден равен шанс и защото миналата седмица експерти по правата на човека към ООН категорично заявиха, че в страната не е имало информиран избор. 

Техниката на провеждане на изборите също допуска лесна манипулация на крайния резултат от вота, изтъкна Димов и обясни:

Самата техника на провеждане на провеждане на изборите е рядко срещана по света – т.нар. "предварително гласуване зад граница", което, първо, се извършва в един много продължителен период от време и, второто, което е по-същественото – при него няма никаква възможност за контрол и наблюдатели. Например, единият начин е  да се гласува в секции, които са разкрити в турски КПП-та, в митническите зони. Това гласуване, специално за този референдум, беше в продължение на четири седмици.

Аз съм си направил сметката, зад граница има 3 000 000 турски гласоподаватели. При средна избирателна активност 77%, има такива информации, това ще означава 2 500 000 гласували души. Ако е по-голяма цифрата, ще бъдат други. Също така, средно около 60% от гласувалите зад граница са подкрепили Ердоган. При единия вариант – това са 1 500 000. А при другия вариант са 1 400 000, а разликата на самите избори, на референдума е 1 300 000. Ето я тая разлика, откъде идва.

Димов е категоричен, че страната ни трябва да се придържа към единната европейска позиция по казуса с Турция. Според него Европа трябва да използва икономически механизми за натиск в отношенията с южната ни съседка.

Интервюто на Лора Търколева с Георги Димов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени