Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей поиска предсрочни избори във Великобритания на 8-и юни

| обновено на 18.04.17 в 17:00
Тереза Мей
Снимка: БТА
В извънредно изявление от "Даунинг стрийт" британският премиер Тереза Мей обяви планове за провеждането на предсрочни общи избори на 8-и юни. Мей заяви, че съвсем наскоро и без особено желание е взела това решение, но е стигнала до него, защото единственият начин да се гарантира сигурността и стабилността в годините напред, това е провеждането на тези избори. По този начин тя се защити от евентуалните критики, че се отмята от обещанието си следващите общи избори да бъдат проведени след Брекзит през 2020 г.

В този момент от огромно национално значение тук, в Уестминстър, би трябвало да има единство, но вместо това има разделение. Страната се обединява, но Уестминстър - не. През последните седмици лейбъристите заплашиха да гласуват против окончателното споразумение, което ще постигнем с Европейския съюз. Либералдемократите казаха, че искат да спрат работата на правителството. Шотландската национална партия обяви, че ще гласува против законодателството, което официално отменя членството на Великобритания в Европейския съюз, каза британският премиер.

Обвинявайки другите партии в политически игри, Тереза Мей изтъкна, че това излага на риск превръщането на Брекзит в успех.

Политическите наблюдатели отбелязаха, че Мей явно отчита факта, че в момента консерваторите изпреварват значително основната опозиционна партия на лейбъристите и при нови избори тя ще има по-голяма подкрепа в следващия парламент. Както обаче коментираха някои от тях, дори при голямата преднина от около 20 процента на консерваторите в проучванията на общественото мнение нищо не може да се приема като твърда гаранция, че Тереза Мей ще спечели необходимата ѝ подкрепа. Проведените напоследък проучвания на общественото мнение дават повод за оптимизъм на Мей, че ще получи още по-голямо мнозинство в парламента, което ще й помогне да прокара нейната политика и да доведе Брекзит до успешен край.

Опозиционните партии обаче също съзират надежда да променят нещата в тяхна полза. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин смята, че предлага ефективна алтернатива.

Приветствам възможността да изложим позицията си пред британския народ, да се противопоставим на това правителство и на провалената му икономическа политика, която остави здравната ни система с проблеми, училищата - без достатъчно финансиране, както и толкова много хора в несигурност, каза Корбин.

Тим Фарън, лидерът на либералдемократите, които са единствените отявлени противници на Брекзит и радетели за повторен референдум, дори започна кампания буквално минута след изявлението на премиера, като заяви, че тези избори дават шанс да се промени посоката, в която върви страната.

Според първия министър на Шотландия Никола Стърджън свикването на общи избори е опит на премиера за разчистване на сметки.

Изключително ясно е, че изявлението на премиера днес не беше в интересите на партията й, нито в интересите на страната. Очевидно тя вижда възможността, предвид пълната бъркотия в Лейбъристката партия, да смаже цялата опозиция, да се отърве от хората, които не са съгласни с нея, както и да си осигури пълна свобода да насочи страната във все по-дясна посока, заяви Стърджън.

Мей поема известен риск, защото тя иска голяма победа в изборите. Не просто победа, а да увеличи нейното мнозинство. Ключовият въпрос сега е дали Джеръми Корбин може да обедини Лейбъристката партия около неговото ръководство и Брекзит, коментира решението на Мей професор Джон Къртис, преподавател по политика в университета в Стратклайд.

Утре Камарата на общините ще гласува предложението на премиера за предсрочни избори. При положение че лейбъристите подкрепят този ход, едва ли могат да се очакват изненади и то ще бъде прието.

След изненадващото съобщение от премиера британският паунд нарасна спрямо долара, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени