Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Светла сряда честваме Свети Йоан Богослов

Още в ранните времена е имало тайни формули за поздрав сред вярващите

Снимка: БТА

Светлата сряда е денят, в който православната ни църква чества паметта на Свети Йоан Богослов. По този повод поканихме в ефира доц. Екатерина Дамянова, преподавател по теология във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Доц. Дамянова обясни, че традиционно във времето след Великден се е наложил поздравът "Христос воскресе" от църковно-славянски език, на който следва да се отговори "Воистина воскресе". Интересното в случая е, че още в ранните времена е имало тайни формули, с които са се поздравявали хората, изповядващи една и съща вяра, като например "Христос посреде нас". Така подобни поздравителни изречения са трайно утвърдени.

По повод обикалянето на църковните сгради в нощта срещу Възкресение, Екатерина Дамянова уточни, че има известно неразбиране кое къде става по време на Страстната седмица. Във Великденската литургия може да има едно излизане и ориентиране към западната страна на храма, но след това вярващите трябва да последват кръста и да влязат отново в църквата, а не да обикалят сградата .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна