Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Иванов обвини шеф от "Нова телевизия" в цензура, тя отрече

Снимка: БГНЕС

Журналистът Васил Иванов и Слави Трифонов пресъздадоха на живо какво са си говорили в спряното предаване.

Иванов заяви, че директорът на "Новини и актуални предавания" в Нова телевизия – Дарина Сарелска, го е подлагала на цензура и е спирала материалите му, а също била заявила, че не желае Иванов да прави повече разследвания на кметове и обществени поръчки. В подкрепа на думите си журналистът пусна и записи на телефонните си разговори с негови колеги от екипа, които обаче не са знаели, че са записвани. В записите се обсъждат начините за спиране на разследванията на Иванов.

От своя страна Трифонов обясни, че няма да наруши договора си с bTV и ще продължи да прави шоуто си, но ако телевизията не излъчи още един епизод, това би било знак, че там няма желание за работа с продуцентите от "7/8".

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Дарина Сарелска заяви, че никога не е имала контакти с обекти на журналистически разслевания и никога не е изнасяла информация от разследване:

Ситуацията, която видяхме днес, е лицето Васил Иванов такова, каквото аз го познавам. Васил изрече много лъжи, много клевети, за които аз смятам да му потърся отговорност в съда.

Сарелска подчерта, че никога не се е виждала или говорила с кмета на Неделино, а разследването е излъчено 37 пъти по Нова Телевизия. Разследвания на Васил Иванов не са спирани, категорична е тя. Някои теми, предложени от Иванов са били отказвани на открита планьорка с участието на 6 души.

Той твърди, че след местните избори са спрени разследванията на тема кметове и обществени поръчки. Самият той, след посочения от него период, има такова разследване, касаещо община Девня. Марин Николов има разследване, касаещо Столичната община и спирките, които добиха доста широка медийна популярност. Съвсем наскоро Марин Николов имаше разследване, касаещо Столичната община и приюта за кучета… Това са само неща, които си спомням в момента и с факти опровергават внушенията и лъжите на Васил.

Сарелска заяви, че не е изненадана, че журналистът е записвал разговорите си с колеги и определи това като: „Едно от многото професионални различия, които ние сме имали помежду си“.

Журналистът Емилия Милчева споделив предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ , че казусът се дължи на стар проблем в сферата – липсата на професионални стандарти.

Всички, които слушаме и наблюдаваме тези изявления, сме поставени в ролята на арбитър, който да взема страна на дума срещу дума. От едната страна имаме  обвиненията на Васко  Иванова, а от другата – изявленията на „Нова“ и няколко журналисти, които работят там. Дали и на какво основание са спирани разследвания няма как да обсъдим по простата причина, че това е нещо, свързано с кухнята на медиите. Тук е мястото да напомним, че „Нова телевизия“, Би Ти Ви и много други са частни търговски дружества и първо действат като частни търговски дружества.

Според Милчева е добре да се помисли за промени, които да гарантират че крупните бизнесмени не притежават и медии. Събитията трябва да се разглеждат и в контекста на това, че и в двете телевизии в момента предстои смяна на собствеността, а скандалите в тях се отразяват на цената им. За нас като общество е важно в чии ръце ще попаднат двете медии, изтъкна тя.


Репортажа на Светослава Кузманова и интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна