Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гората е живот

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Лесовъдите дойдоха...“ изпя едно дете на България в началото на седмицата на гората през 2017 година. Изпя радостта си от това, че служители на МЗХ и Изпълнителната агенция по горите организираха отново по време на честванията на гората и специален празник за децата – „Лесовъд за един ден“. Вълнуващо, възторжено начало за най-малките любители на горите у нас! Най-хубавото, обаче, беше, че самото дете и неговите приятелчета от две училища в София много се радваха на посещението си в „Борисовата градина“. За тях специалистите лесовъди бяха подготвили разнообразни игри и забавления. Разбрах, че някои от малчуганите знаят доста за зеленото ни богатство, благодарение на своите родители, баби и дядовци – работници и служители в горския сектор на нашата страна.
Началото на инициативата „Лесовъд за един ден“ бе дадено от заместник-министъра в служебното правителство професор Иван Палигоров. Той тържествено направи и официалното откриване на седмицата на гората в Националния исторически музей. Там бяхме посрещнати не от кого да е, а от самия директор на музея – Божидар Димитров. Той е ценител на българската гора и има свой любим дървесен вид – Странджански дъб. Шпалир от млади дръвчета посреща посетителите на Националния исторически музей, а след години на територията на музея ще се разлистят и дръвчетата, посадени през 2017 година.
Сред ценните експонати на Националния исторически музей професор Иван Палигоров даде и специалното си интервю за предаването „Изгрев“. Той подчерта, че политиката за съхранението и стопанисването на зеленото богатство на България се изгражда в зависимост от задачите, които трябва да бъдат решавани. Резултатите от цялостната дейност ще бъдат ясно видими в бъдещето, затова е необходимо много внимателно да се подбират методите и средствата за усъвършенстване на работата. Служебното правителство е подготвило един списък от дейности, които следващото редовно правителство би трябвало да предприеме и да осъществи.
Професор Палигоров обърна внимание на факта, че около един милион граждани на нашата страна зависят от горите и от дърводобивната, дървопреработвателната, целулозно-хартиената промишленост, от производството на мебели и други изделия от дърво. В България над един милион и двеста хиляди хектара гори са сертифицирани, а до края на 2018 година се очаква всички държавни гори в страната ни да бъдат сертифицирани. Това означава, че те ще бъдат управлявани екологосъобразно. През последните двадесет години при стопанисването на горите у нас се прилага природосъобразният начин, залегнал в концепцията на лесовъдските системи. Залесяване се извършва само там, където гората не може сама да се възобнови. Най-силни са точно горите, които сами се възобновяват и запазват богатството от различни видове, характерни за горските екосистеми – подчерта още в интервюто професор Иван Палигоров. Той се спря и на един сериозен проблем – повалените от ветрове и снегове дървета; горите, поразени от корояди, които съхнат и трябва да бъдат принудително изсечени. На тяхно място много бързо след това е необходимо да бъдат извършени залесявания с подходящи видове, за да се помогне на гората.
Предаването, посветено на седмицата на гората, отдава почит и на хората, които са посветили целия си живот на горите на България. Тази година наградата за цялостен принос в тях бе връчена на инженер Богдан Богданов. Носител на наградата „Лесовъд на годината“ е инженер Руси Русев – заместник-директор на „Държавно горско стопанство – Сеслав“ в Разградска област. Негови подгласници са: инженер Илия Ангелов – началник на отдел „Инвентаризация и горскостопанско планиране“ в Изпълнителна агенция по горите, инженер Йорданка Карамишова – директор на „Държавно горско стопанство – Костенец“, инженер Стоян Поптомов – „Държавно горско стопанство – Селище“.
Посмъртно бе дадена специална награда „За цялостен лесовъдски принос” на инженер Коста Чолаков, работил като заместник-директор на Регионална дирекция по горите – Сливен.
Инженер Ивайло Иванов - доскорошен директор на Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ в Изпълнителна агенция по горите, бе определен за носител на специален приз „За въвеждане на иновации в горския сектор”.
С награда за контрол и опазването на горските територии за 2016 година бяха удостоени горските инспектори Лако Лаков от Регионална Дирекция по горите – Ловеч, Мартин Иванов от РДГ – Берковица, Тончо Гудов от РДГ – Бургас и Пламен Кръстев от РДГ – Ловеч.
„Гората е живот“ е мотото на седмицата на гората през 2017 година. Поклон на Българската гора, на лесовъдите и пазителите й!




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени