Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладко-тръпчиво-горчивият вкус на Амер

БНР Новини
Колаж: Даниела Манолова

Амер е радиопиеса, която разказва няколко истории едновременно. Едната от тях е криминална и следи разследването на едно трагично произшествие. Другата е детайлно психологическа и се фокусира върху вътрешните преживявания на един поет. Един действително съществуващ и важен поет. Третата тича по следите на времето и ни представя мястото, което обитаваме, столетие преди нашето обитаване  и прави това с прецизността на миниатюрист, с целия букет от сладки и тръпчиви цветове. Четвъртата се издига над локалното и преходното и следи нещо, което на пръв поглед може би изглежда абстрактно, но тя го прави плътно и убедително. Историята на стремежа да вървиш напред, да си част от генералното вървене напред. И петата, която е най-скрита, но лично за мен е и най-интригуваща, е историята на едно лично авторско разследване, историята на едно писане, което продължава 5 години, както ще чуете и в рекламния клип, и която води не само до заплитане на всичките истории и преплитането им в една, но ни води и до центъра, до автора и неговия замисъл.
Боян Папазов ни разказва една история, в която става дума за още двама автори – Димчо Дебелянов, който е използвал и артистичния псевдоним Амер, и френския автор Пиер Феликс Луис/ Pierre Félix Louis, роден в Белгия, който  е пожелал да изписват името му Pierre Louÿs в знак на уважение към античната гръцка култура и е написал през 1896, на 26-годишна възраст, един от най-еротичните и скандални романи във френската литература със заглавие Афродита: антични нрави,  който става безспорен европейски бестселър.  
Радиопиесата Амер е съвместен проект в две части на режисьора Илия Добрев и музикалния оформител Валя Бояджиева с участието на  Силвия Лулчева, Николай Луканов, Иван Налбантов, Йорданка Стефанова, Нина Стамова, Анастасия Ингилизова, Светослав Добрев, Кристина Янева, Марин Янев, Вели Чаушев, Вежен Велчовски, Вихър Стойчев, Илиян Марков, Михаил Петров, Веселин Мишев, Елза Лалева, Цветослава Симеонова, Мирослав Косев,
Боян Папазов в ролята на автора
и Илия Добрев в ролята на разказвача.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна